Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Ελένη Σαραντίτη, "Η Χαρούλα στους εφτά ουρανούς"

"Η Χαρούλα στους εφτά ουρανούς" τιτλοφορείται το νέο βιβλίο της Ελένης Σαραντίτη που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη. Το μυθιστόρημα, το οποίο άπτεται του θέματος της πειρατείας των θαλασσών, αποτελεί μια ελεγεία στη φιλία και στην καθαρότητα της φύσης και των ψυχών. Με θεματικό πυρήνα πρωτότυπο -κανείς στην ελληνική λογοτεχνία δεν είχε ασχοληθεί μέχρι τώρα με αυτό- το νέο μυθιστόρημα αναφέρεται με τρόπο διεισδυτικό στη δυνατή φιλία ανάμεσα σε δύο συνομήλικα κορίτσια.

Σταθερό σημείο αναφοράς, που άλλωστε διατρέχει το σύνολο σχεδόν του έργου της πολυβραβευμένης Βατικιώτισσας συγγραφέως, για μια ακόμη φορά αποτελεί η Λακωνία, στην περίπτωση αυτή ειδομένη από τη θαλασσινή της πλευρά. Αξίες παραγκωνισμένες όπως ο σεβασμός στον κόσμο που μας περιβάλλει και η φιλοξενία αναδεικνύονται σε κάθε σελίδα του βιβλίου.

 Αντιγράφουμε από το οπισθόφυλλο: "Η Χαρούλα είναι όπως και το όνομά της. Χαρούμενη, χαριτωμένη, καλόκαρδη. Μαθήτρια της Β΄ Λυκείου, Θεσσαλονικιά, βρίσκεται ξάφνου στη Λακωνία, φιλοξενούμενη σε σπίτι φιλικής οικογένειας. Ο ναυτικός πατέρας της, πρώτος μηχανικός στο δεξαμενόπλοιο Seabird, η μητέρα της, ο αδελφός της και το πλήρωμα αιχμαλωτίστηκαν από Σομαλούς πειρατές. Έτσι η κοπέλα μετακομίζει στο σπίτι του αδελφικού φίλου του πατέρα της, πλοιάρχου και πατέρα της συνομήλικής της Ειρήνης. Υπήρχε ένας παλιός όρκος που οι δυο άνδρες είχαν δώσει: σε ώρα ανάγκης η μια οικογένεια θα υποστήριζε την άλλη. Πιστός στην υπόσχεσή του, ο καπετάν Γιάννης εγκατέστησε στο σπίτι του τη Χαρούλα. Κοντά τους η Χαρούλα ξαναβρήκε το γέλιο της και άρχισε να ελπίζει. Αλλά και να ανησυχεί, καθώς δε λάβαιναν νέα. Όμως η οικογένεια τη στήριζε και την ενθάρρυνε. Βάλσαμο έσταζε στην ψυχή της η φιλία της με την Ειρήνη. Βιβλίο της ελπίδας, της αγάπης, της αλληλεγγύης. Και του σεβασμού στη φύση, στη Γη-Πατρίδα."

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εξαιρετικό εξώφυλλο και τις βινιέτες που κοσμούν το βιβλίο επιμελήθηκε η ζωγράφος Φωτεινή Στεφανίδη. Με το νέο βιβλίο της "Η Χαρούλα στους εφτά ουρανούς", η Ελένη Σαραντίτη μας χαρίζει μια ακόμα ευκαιρία να απολαύσουμε ένα έργο ποιοτικής ελληνικής λογοτεχνίας. Καλή ανάγνωση εν μέσω θέρους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου